Yhdistyksen vaiheet
Yhdistyksen peruskivi ”muurattiin” vuonna 1984 Juvalla Inkilän hovin salissa. Perustamiskokouksessa oli paikalla 11 lampuria. Yhdistykselle oli tilausta, sillä siihen aikaan uusi tuotantosuunta vasta otti haparoivia ensiaskeliaan. Lampaanlihan tuotantoketjua ei ollut vielä olemassa ja kaikki oli rakennettava tyhjästä. Aloittelevan yhdistyksen agendalla olikin monta kysymystä ratkaistavana; kuinka ruokkia tehokkaasti suurenevat katraat, missä lampaat teurastetaan, millaista tuotekehittelyä tarvitaan ja miten lampurin talous järjestetään. Myös oman lammaskonsulentin järjestäminen ja lomituspalvelujen saaminen lammastiloille olivat Suur-Savon lampureiden ensimmäisten vuosien työvoittoja.
Annukka Talvela, yksi Suur-Savon lampureiden perustajajäsenistä kertoi, että vaikka yhdistyksen puitteissa tehtiin tilavierailuja, pidettiin kerpputalkoita, ruokaesittelyjä ja tempauspäiviä, tärkeintä kaikesta oli alueen lampureiden välinen yhteistyö ja vertaistuki.
Vielä 1990-luvun alussa toimintaa järjestettiin melko vilkkaasti, mutta vuosituhannen taitteessa yhdistys vietti hiljaiseloa. EU:n alkuvuodet sysäsivät hyvin virinneen lammastalouden uusien haasteiden äärelle ja koko kentällä mietittiin alan kannattavuutta.
Vuonna 2007 yhdistys kaivettiin naftaliinista ja toiminta alkoi entistä vilkkaampana. Uudella kaudella lampurit ovat järjestäneet tilavierailuja, pellonpiennarpäiviä ja erilaisia kursseja. Yhtenä toiminnan muotona on monivuotinen laidunnussopimus Juvalla sijaitsevan Pattoin talonpoikaismuseon ympäristön ja maiseman hoitamiseksi. Lampurit myös vuokraavat lampaiden hoidossa ja käsittelyssä tarvittavia välineitä jäsenistölle.
Yhdistyksessä on viitisenkymmentä jäsentä ja tilakoko vaihtelee muutaman uuhen harrastuskatraista parin sadan uuhen tiloihin. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki alueella olevat lammasihmiset katraan kokoon tai rotuun katsomatta. Jäseneksi pääsee ottamalla yhteyttä sihteeriin.