Lampaan hyvä elämä
Lammasta pidetään edelleen vaatimattomana eläimenä, mutta todellisuudessa sen hoito vaatii tietoa, osaamista ja asiaan paneutumista. Lampaan on saatava ikäänsä, kokoonsa, sukupuoleen ja tuotannon vaiheeseen nähden sopivaa ravintoa. Rehu koostuu hyvänlaatuisista korsirehuista eli säilörehusta ja kuivasta heinästä sekä väkirehuista, jotka ovat useimmiten kauran ja valkuaisrehun seoksia. Lisäksi lampaan kivennäistarpeesta tulee huolehtia. Suolakivi ja puhdas vesi kuuluvat perusvaatimuksiin.
Lammas tarvitsee myös erilaisia hoitotoimenpiteitä vuoden mittaan, oli se sitten tuotantoeläin tai lemmikki. Yksi suurimmista hyvinvointiin liittyvistä seikoista on kerintä vähintään kerran, mielellään kaksi kertaa vuodessa. Eläinsuojelulain mukaan lammas on kerittävä vähintään kerran vuodessa, joten lampaan keritsemättä jättäminen on eläinsuojelurikos. Myös sorkkien kunnosta on huolehdittava. Sorkat leikataan keväällä ennen uloslaskua ja syksyllä sisäruokintakauden alkaessa.
Lampaan hyvään elämään kuuluu pitkä laidunkausi. Laiduntamiseen liittyvä ongelma ovat madot ja ongelma on sitä suurempi, mitä useampia vuosia lampaita pidetään samoilla laitumilla. Eli myös lemmikkilampaan pitäjän kannattaa keskustella mahdollisista madotuksista ja laidunnussuunnitelmista kuntansa eläinlääkärin kanssa. Madotusohjelman ja laidunnussuunnitelman tulisi perustua lampaista otettuihin papananäytteisiin, joista loisongelman laajuus pystytään eksaktisti määrittelemään. Suunnitelmat on syytä tehdä yhdessä eläinlääkärin kanssa.
Yksi tärkeä lampaan hyvinvointiin vaikuttava asia on lauma. Lammas on laumaeläin ja laumassa on sen turva. Yksinäinen lammas on hädissään ja turvaton, eikä niitä tule pitää yksin. Harrastajalle tai lemmikkilampaan pitäjälle 3–5 eläintä voisi olla sopiva pikku lauma, jossa lammas tuntee olonsa turvalliseksi. Eläinsuojan, jossa lampaita pidetään, tulee olla eläimelle turvallinen ja kunnolla kuivitettu. Lampaalla tulee olla myös raikasta vettä koko ajan saatavilla. Eläinsuojassa on oltava tietty karsinapinta-ala eläintä kohti.
Lampaan pitoon liittyvät voimassa olevat viranomaismääräykset tulee tarkistaa oman kunnan maataloustoimistosta. Tällä hetkellä (2022) myös lemmikkilampaanpitäjän tulee rekisteröityä oman kunnan maatalousviranomaiselle ja kirjata tilansa lampaita koskevat tapahtumat viranomaisrekisteriin, jonka käyttämiseen tarvittavat tunnukset saa omasta kunnasta.
Jos lammas sairastuu, on parasta ottaa yhteyttä oman kunnan eläinlääkäriin. Joskus käy niin, että eläinlääkärikään ei voi auttaa ja senkin tilanteen varalle on oltava suunnitelma. Missä lammas voidaan teurastaa tai miten/kuka lopettaa sen oikeaoppisesti, jos se joudutaan hätäteurastamaan. Lopettamisen jälkeen on otettava yhteyttä raatokeräilyyn eli puhelinnumerot kannattaa hankkia valmiiksi.