Karitsan- ja lampaanliha
Suuri osa alueen lampureista myy karitsan (alle vuoden ikäinen eläin) ja lampaan (yli vuoden ikäinen eläin) lihaa kuluttajille suoraan tilalta joko tuoreena tai pakasteena. Pakkauskokoja, erityisleikkuita tai jalosteita voi kysellä suoraan tiloilta.
Miksi lähiruokaa ja suoramyyntiä?
Lähiruoka on tuttua ja turvallista. Tuottajalla ja suoramyyjällä on hyvin vahvasti oma maineensa pelissä ja hän on suoraan vastuussa kuluttajalle ruuan turvallisuudesta. Se saa tuottajan pistämään parastaan ruuan laadun ja asiakkaan tyytyväisyyden eteen. Koska tuottajalla on koko ketju vastuullaan, on aukottomasti tiedossa, mitä ruoka sisältää ja miten se on tuotettu.
Lähiruoka on tuoretta. Varsinkin tuore karitsanliha pyritään toimittamaan kuluttajalle suorinta mahdollista reittiä, koska varastoinnista tulisi vain ylimääräisiä kustannuksia.
Lähiruoka on paikallista taloutta. Lähiruuasta maksettu hinta ei valu ulkomaille tai suuriin kaupunkeihin, vaan jää pääosin omalle talousalueelle paikallista taloutta piristämään. Tällä on olennainen merkitys Etelä-Savossa kuntien kiristyvän talouden aikana.
Suoramyynti on reilua kauppaa. Suoramyyjä on maanviljelijä tai pienyrittäjä. Suoramyyntiketjussa ei ole välissä isoa yritystä, jolla olisi asemansa vuoksi mahdollisuus määrittää hinta sekä alkutuottajan että kuluttajan suuntaan. Suuret kauppaketjut ovat saaneet määräävän aseman elintarvikeketjussa, eikä kauppa ole enää kaikille osapuolille reilua. Suoramyynti on tärkeä reitti tämän ongelman ohittamiseksi, ja sillä on pienessäkin mittakaavassa iso merkitys kokonaisuuteen.
Lähiruoka on paikallista huoltovarmuutta. Ostamalla ruokaa läheltä ja suoraan tuottajalta olet tärkeimpänä lenkkinä ylläpitämässä paikallista ruuan tuotantoa. Tällä varmistat paikallisen ruuan saatavuutta myös sellaisina aikoina, jolloin tuontiruokaa ei välttämättä edullisesti saa.