Jalostuseläimet
Suomessa jalostuskatraita on kaikkiaan 19, seitsemällä eri rodulla: kotoperäiset suomenlammas ja kainuunharmas, ja tuontiroduista texel, oxford down, dorset, suffolk ja rygja. Jalostuslampolat satsaavat erityisesti hyvään eläinainekseen ja kullekin rodulle määriteltyihin jalostustavoitteisiin. Jalostuksessa yleisenä ohjenuorana on tuotannollisten ominaisuuksien paraneminen, eli hyvä kasvukyky ja teurasruhon laatu, sopiva hedelmällisyys sekä hyvä villa. Näitä taloudellista kannattavuutta parantavia ominaisuuksia tukevat eläimen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät seikat: hyvät emo-ominaisuudet, terveys, kestävyys ja rakenne. Olennainen osa jalostustyötä on myös korkean sukusiitoksen välttäminen ja geneettisen vaihtelun säilyminen.
Suur-Savon Lampurit ‑kerhon jäsentiloilla on tällä hetkellä kolme jalostuslampolaa: rantasalmelaiset Putkisalon kartano, dorset ja Mäenkoikkalan lammastila, ruskea suomenlammas sekä Suosaaren Texel Kangasniemellä, texel. Alueen jalostuslampolat ovat tunnettuja erinomaisesta eläinaineksestaan ja komeilevat rotujensa hittilistojen kärjessä vuodesta toiseen.
Jalostuslampolalta vaaditaan pitkäjänteistä visiota jalostustyölle, riittävää jalostuseläinmäärää ja tulosten seurantaa. Jalostuslampolat kuuluvat tuotosseurantaan, punnitsevat eläimiä säännöllisesti ja kirjaavat teurastulokset. Valtakunnallisen ProAgria ry:n lammasasiantuntijat käyvät jalostusarvostelemassa kaikki jalostuskatraaseen kuuluvien uuhien ja pässien jälkeläiset. Jalostuslampolat ovat sitoutuneet vastuulliseen eläinkauppaan ja ne myyvät jalostuskäyttöön vain arvosteltuja, terveitä ja laadukkaita puhdasrotuisia eläimiä. Kaikki jalostuslampolat kuuluvat maedi-visna ‑terveysvalvonnan korkeimpaan luokkaan. Jalostuslampolat on hyväksynyt Suomen Lammasyhdistyksen hallitus jalostusvaliokunnan esityksen perusteella kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Jalostuslampolaksi voidaan hyväksyä tuotosseurantatila, jolla on hyvä eläinaines ja joka täyttää jalostuslampoloille asetetut vaatimukset. Jalostuslampoloiden eläimet ovat rakenteeltaan ja jalostusarvoiltaan pääsääntöisesti rotunsa keskiarvoa parempia.