Alueen lammastalous
Lammastalouden alku oli omavaraistaloudessa. Lähes joka talossa oli muutama uuhi ja pässi karitsoineen tuottamassa villaa, lihaa ja vuotia. Lampaiden ruokintaan ei juuri panostettu ja lammasta pidettiin varsin vaatimattomana eläimenä. Lampaat pysyivätkin talvet hengissä lähinnä muilta eläimiltä jääneillä tähteillä ja kuivatuilla lehdesnipuilla eli kerpuilla. Kerppuja varattiin talveksi 150 lehtikerppua eläintä kohti. Kesäkauden lammas tuli toimeen sillä, mitä löysi niityiltä ja metsistä. Vaikka lampaita oli lukumääräisesti Itä-Suomessa paljon, lammastalous ei kilpaillut tuotannonalana 1800-luvun lopussa voimistuneen lypsykarjatalouden kanssa.
Suomen Lammas- ja Vuohen hoitoyhdistys aloitti toimintansa 1919, jolloin kotimaisesta rodustamme alettiin pitää kantakirjaa. Itä-Suomen alueen maatiaislammas oli Pohjois-Suomen alueen maatiaislampaan ohella ominaisuuksiltaan hieman muita maatiaisia kookkaampi, joten se otettiin kotimaisen lammasjalostustyön pohjaksi. Nämä maatiaiset olivat erittäin sikiäviä.
1950-luvulta lähtien lampaiden pidossa alkoi tapahtua dramaattisia muutoksia. Muuttoliike tyhjensi talot ihmisistä ja karsinat lampaista. Kaupunkilainen osti sukkalangat kaupasta eikä ”tappaiskaalikaan” enää maistunut. Vasta 1980-luvulla alkoi jälleen käänne lampaiden osalta suotuisampaan suuntaan.
Maataloudessa eletty ylituotannon aika voin, maidon ja viljan suhteen avasi lammastaloudelle uusia mahdollisuuksia ja lampaanlihalla alkoi olla pientä markkinarakoa. Lampaiden lukumäärä alkoi jälleen hiljalleen nousta ja kiinnostus lammastaloutta kohtaan elinkeinona viritä. Suomeen tuotiin myös uusia ja lihakkaampia lammasrotuja ja näin askel ammattimaisempaa lammastaloutta kohtana oli otettu. Savolainen maaseutu – kivisten moreenimaiden peltotilkut ja metsälaidunten täplittämä kulttuurimaisema – tarjosikin lampaankasvatukseen oivalliset puitteet.
Nykyisessä lammastaloudessa pääpaino on suunnitelmallisessa lihan tuotannossa, mutta lampaan monipuolisuuden ansiosta tuotantoa voi räätälöidä tilan ja tuottajan mielenkiinnon mukaan. Lihan ohella lampuri voi erikoistua esimerkiksi villan ja turkiksien tuottamiseen, maisemanhoito- tai maatilamatkailupalveluihin tai jopa GreenCare- toimintaan.
Lammastalouden suunnittelun tukena ovat esimerkiksi jalostussuunnitelmat ja tuotostarkkailu, viljely- ja ruokintasuunnitelmat. Omat haasteensa talouteen tuovat EU:n alueen yhteiset merkitsemis- ja rekisteröintijärjestelmät, terveysvalvonnat, elintarvikelainsäädäntö ja kuljettaja- ynnä muut lupa-asiakirjat.